top of page
Várandósság

A pozitív terhességi teszttől a baba hazaviteléig

Kedves Kismama & Kispapa, 
sok szeretettel gratulálok Önöknek születendő gyermekükhöz! A várandós-gozdozás feladata, hogy a 9 hónap alatt nyomon kövessük a magzat(ok) fejlődését és az Ön testében végbemenő változásokat. A várandósság alapvetően teljesen élettani, természetes folyamat, ezért orvosi beavatkozásra csak kóros állapotok észlelésekor van szükség. A vizsgálatok célja, hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy a baba-mama együttélés harmonikusan alakul-e és hogy az esetleges eltérések időben felismerésre kerüljenek.  

Pozitív terhességi teszt

Ha kimarad a menstruáció, mindig érdemes terhességi tesztet végezni. Pozitív esetben kérjen időpontot nőgyógyászati vizsgálatra! Ennek optimális ideje az utolsó mensestől számított 6. hét, ilyenkor normál esetben méhen belül már látható a petezsák, valamint a szikhólyag és az embrió. A hatodik héttől az ultrahang-készülék már képes lehet az embrió szívműködésének észlelésére is, és ez legmegnyugtatóbb információ a babával kapcsolatban. Tudni kell azonban, hogy a terhességi teszt nem mutatja a baba beágyazódásának helyét és módját, ezért ha panaszai vannak (alhasi görcsölés, vérzés, gyengeség, stb.) mindenképpen sürgős vizsgálatra van szüksége.

Az első vizsgálatok

Az első szülészorvosi vizit alkalmával ultrahang-vizsgálattal megbizonyosodunk róla, hogy a baba valóban méhen belül fejlődik-e, egy vagy több embrió ágyazódott-e be, és életjelenségek megfigyelhetők-e? Az általános vizsgálat része a méhszáj megtekintése és ha nincs fél évesnél frissebb lelet, a rákszűrés (cytologia) levétele, valamint az emlők vizsgálata. Rendkívül értékes információt hordoz a kismama kórelőzménye, a korábbi terhességek / szülések lefolyása, a családban előforduló betegségek, illetve esetleges gyógyszerszedés vagy más, egészséget érintő körülmény. Mindezek alapján elvégezzük a várandósok rizikóbecslését is (alacsony vagy magas rizikójú terhesség), szükség esetén a társszakmákkal való konzultáció is javasolt (diabetológus, kardiológus, neurológus stb.) 
Az első szülészeti vizsgálatot és a várandósság igazolását követően a gondozásba bekapcsolódik a háziorvos, a védőnő és a fogorvos is, a kismamának hozzájuk is mihamarabb el kell látogatnia!  A védőnő állítja ki a terhességi kiskönyvet. A Szent János Kórházban megtörténik az első vérvétel. 

A gondozás innentől a Rendelőnk terhesgondozási protokollja szerint zajlik. 
 * Ultrahangról bővebben...
 * Cytológiáról
bővebben...

 * Rizikóbecslésről bővebben...

 * Vizsgálatok rendjéről, protokollunkról bővebben (excel)...
 * Laboratóriumi vizsgálatokról
bővebben...

11-14. heti genetikai ultrahang & kombinált teszt

Minden kismamának javasolt az első trimeszteri ultrahang-szűrés, lehetőleg egy erre szakosodott, FMF licenccel rendelkező diagnosztikai központban. A vizsgálat célja a Down-szindróma és egyéb romoszómarendellenességek, valamint a korán jelentkező fejlődési rendellenességek szűrése.
Erről bővebben itt (PDF) >>

18. heti genetkai ultrahang

Minden kismamának javasolt a 18. heti "genetikai" ultrahangon való részvétel, lehetőleg szintén erre szakosodott diagnosztikai centrumban. Ennek a vizsgálatnak a célja a magzat anatómiai (fejlődési) rendelleneségeinek szűrése. Erről bővebben...

A 24. hét...

A 24. héten a szokásos vizsgálatok mellett a 4D "babamozi" felfedi a magzat arcvonásait, grimaszait, ásításait. Mindezt DVD felvételen odaadjuk a kismamának.  
 * 4D babamoziról bővebben...
A 24. heti vizit után következik az ún. "cukorterheléses" vizsgálat, azaz a terhességi cukorbetegség szűrése.
 * Cukorterhelésről bővebben...

CTG a Rendelőnkben

A 36. héttől a vizsgálatok része a magzati szívfrekvencia regisztrálása, analízise. A kismama díjmentesen választhatja a Rendelőnket is a CTG vizsgálat helyszínéül, ha ez neki kényelmesebb. 
 * CTG vizsgálatról bővebben...

SZÜLÉS!

A szülés legvalószínűbb időpontja a számított terminus ideje, de a konkrét időpont ehhez képest is nagy változatosságot mutat. Ha a baba és a mama is jól vannak, nincs más teendő mint megvárni a szülés spontán megindulását. Ha rendszeresen, legalább 5 percenként jelentkeznek fájásai, elfolyik a magzatvize vagy vérzést tapasztal, a Szent János Kórház szülőszobáján jelentkezzenek! Bizonyos állapotok a magzat egészsége érdekében szülésindítást vagy császármetszést tehetnek szükségessé, ezekről természetesen részletes tájékoztatást kapnak a kismamák. 

 * Szülésről, szülőszobáról bővebben...

 * Gátvédelemről bővebben...
 * Szülésfelkészítő tanfolyamról bővebben...

 * Epidurálról bővebben...

 * Apás szülésről bővebben...

 * Császármetszésről bővebben...

 * Mi történik a szüléskor a babával? Animáció 1 és 2

Please reload

Köszönöm kérdését! Igyekszem a lehető leghamarabb megválaszolni

Kérdése van?
Tegye fel bátran itt!
Adatait bizalmasan kezeljük.
bottom of page