Laborvizsgálatok a várandósság alatt

Kedves Kismama,

 

a várandósság alatt több alkalommal szükség van vér- és vizeletvizsgálatok elvégzésére, illetve szükség esetén egyéb kiegészítő labortesztekre. Ezek gördülékeny intézéséhez szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi tájékoztatóval. A terhesgondozási csomag a következő, rutinszerű vizsgálatokat tartalmazza: (ezek a vizsgálatok jóval szélesebb körűek, mint a kötelezően előírt tesztek)

 

1. vizsgálat (optimális esetben a 8-10. héten): nagyrutin (vér + vizelet), pajzsmirigy-hormonok, D-vitamin, kiterjesztett mikrobiol. szerológia, vércsoport + ellenanyag-szűrés

+ hepatitisz B (HBsAg) és szifilisz szerolgóia, vizelet tenyésztés
 

2. vizsgálat (24-27. hét között) nagyrutin (vér + vizelet), pajzsmirigy-hormonok, D-vitamin, mikrobiol. szerológia (fogékonyság esetén), vércsoport + ellenanyag-szűrés, cukorterhelés (kivitelezéséről lásd tájékoztató)
 

3. vizsgálat (36-37. hét között) nagyrutin (vér + vizelet), pajzsmirigy-hormonok, D-vitamin, mikrobiol. szerológia (fogékonyság esetén), vércsoport + ellenanyag-szűrés, hüvelyváladék-tenyésztés (ez utóbbi a rendelőnkben)

 

A fenti vizsgálatokon kívül, egyedi esetben szükség lehet bizonyos kiegészítő vizsgálatok elvégzésére, vagy egyes vizsgálatok megismétlésére. Ennek szükségességéről a konzultáció során tájékoztatjuk Önt.

 

Laborbeutaló

 

A fenti (rutinszerű, vagy kiegészítő) vizsgálatokhoz laborbeutaló(k) szükséges(ek), ezeket a megbeszélt időpontban a Szt. János Kórház Szülészeti Osztályán (11-es épület) az I. emeleti nővérpultnál lévő, nyilvános irattartó mappában találja. Kérjük, keresse ki a sajátját, majd a laborban (lásd térkép) végeztesse el a vérvételt!

 

Az első trimeszterbeli hepatitisz B és szifilisz szűrővizsgálatok rendje ettől kissé eltérő, mert ezeket a vizsgálatokat nem a Szent János Kórház laborja végzi, hanem továbbküldik az Országos Epidemiológiai Központba. Amikor elhozza az első emeletről a laborbeutalókat, akkor kérjük, fáradjon le a Terhesambulanciára, itt megkapja a hepatitisz / szifilisz szűréshez szükséges vérvételi csöveket. Végeztesse el a vérvételt a főbejáratnál lévő laborban, majd a hepatitisz / szifiliszes csöveket hozza vissza a Terhesambulanciára és adja le a kolléganőnek.

 

Vizeletminta

 

A rutinszerű vizsgálatok fontos része a vizelet analízise. A korrekt kiértékeléshez elengedhetetlen, hogy Ön precízen, középsugaras technikával adja le a vizeletmintát. (erről bővebben itt)

 

Cukorterhelés

 

A teszt a terhességi cukorbetegség szűrésére alkalmas. Kivitelezése a következő:
 

  • a vérvételt megelőző napokban/hetekben is ugyanúgy étkezzen, mint szokott!

  • gyógyszertárban vásárolja meg a cukorterheléshez szükséges glükóz (cukor) egységcsomagot, ezt otthon 2-3 dl vízben oldja fel teljesen (az edény alján nem maradhat fel nem oldódott cukor!) A későbbi könnyebb fogyasztás érdekében az oldatba egy fél citrom levét belefacsarhatja, de mást nem keverhet hozzá!

  • a cukorterhelés napján reggel maradjon éhgyomorra (azaz a vacsora és a vérvétel között legalább 8-12 óra teljen el étkezés nélkül! Ez idő alatt tiszta vizet ihat, más, esetleg cukrot tartalmazó folyadékot nem!)

  • miután megtörtént az éhgyomri vérvétel, 5 perc alatt kortyolgassa el teljesen az otthon elkészített cukoroldatot!

  • az első vérvételt követően 60 és 120 perc elteltével újabb vérvételek következnek. A várakozási idő alatt kerülje a fizikai terhelést (pl. séta, lépcsőzés), illetve étel/italfogyasztás sem megengedett. A második (120 perces) mintavétellel a teszt véget ért, szabadon folytathatja napi programját.

 

Az eredmények kiértékelése

 

Fontos, hogy az elkészült eredményeket Ön a lehető leghamarabb átvegye a laborban (vagy Önnek a laboratórium elküldje emailben) és eljutassa hozzánk a Rendelőbe (pl. a papír alapú leletet bescannelve, vagy az emailben érkezett leletet a Rendelőnek továbbküldve)

Kérjük fordítson figyelmet arra, hogy ugyanannyi leletet kell kapnia, mint amennyi beutalót adtunk Önnek! Ha a laboratórium valami miatt mégsem ad leletet, akkor ezt mindenképp jelezze nekünk!! Fontos tudni továbbá, hogy bizonyos speciális vizsgálatok jóval hosszabb (akár 6-8 munkanap) idő alatt készülnek el, mint a többiek. Kérjük, a kapott leletet részletesen nézze át, és ha el nem készült rubrikákat észlel, fáradjon vissza a laborba a megadott időpontban!

 

A leleten minden laborvizsgálat mellett feltüntetik, hogy a kapott eredmény megfelel-e a normálértéknek, vagy attól valamilyen irányba (plusz vagy mínusz) eltér. Lényeges tudni, hogy ezek a normálértékek a NEM TERHES populációra lettek beállítva, a várandósság alatt bizonyos mutatók pedig szinte törvényszerűen emelkednek vagy csökkennek. A leleten szereplő sok “+” vagy “-” nem feltétlenül jelent tehát betegséget, az eredmények részletes kiértékelése mindenképp orvosi feladat.