top of page
Laborvizsgálatok a várandósság alatt

Kedves Kismama,

 

a várandósság alatt több alkalommal szükség van vér- és vizeletvizsgálatok elvégzésére, illetve szükség esetén egyéb kiegészítő labortesztekre. Ezek gördülékeny intézéséhez szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi tájékoztatóval. A terhesgondozás a következő, rutinszerű vizsgálatokat tartalmazza: (ezek a vizsgálatok jóval szélesebb körűek, mint a kötelezően előírt tesztek)

1. vizsgálat (optimális esetben a 8-10. héten): nagyrutin (vér + vizelet), pajzsmirigy-hormonok, D-vitamin, kiterjesztett mikrobiol. szerológia, vércsoport + ellenanyag-szűrés

+ hepatitisz B (HBsAg) és szifilisz szerolgóia, vizelet tenyésztés
 

2. vizsgálat (24-27. hét között) nagyrutin (vér + vizelet), pajzsmirigy-hormonok, D-vitamin, mikrobiol. szerológia (fogékonyság esetén), vércsoport + ellenanyag-szűrés, cukorterhelés (kivitelezéséről lásd tájékoztató)
 

3. vizsgálat (36-37. hét között) nagyrutin (vér + vizelet), pajzsmirigy-hormonok, D-vitamin, mikrobiol. szerológia (fogékonyság esetén), vércsoport + ellenanyag-szűrés, hüvelyváladék-tenyésztés (ez utóbbi a rendelőnkben)

 

A fenti vizsgálatokon kívül, egyedi esetben szükség lehet bizonyos kiegészítő vizsgálatok elvégzésére, vagy egyes vizsgálatok megismétlésére. Ennek szükségességéről a konzultáció során tájékoztatjuk Önt.

 

A leleten minden laborvizsgálat mellett feltüntetik, hogy a kapott eredmény megfelel-e a normálértéknek, vagy attól valamilyen irányba (plusz vagy mínusz) eltér. Lényeges tudni, hogy ezek a normálértékek a NEM TERHES populációra lettek beállítva, a várandósság alatt bizonyos mutatók pedig szinte törvényszerűen emelkednek vagy csökkennek. A leleten szereplő sok “+” vagy “-” nem feltétlenül jelent tehát betegséget, az eredmények részletes kiértékelése mindenképp orvosi feladat.

 

bottom of page