top of page
Hasznos tudnivalók laborvizsgálat előtt
Vérvétel

A legtöbb esetben éhgyomorra kell érkezni, ez azt jelenti hogy egy este 19 órai könnyű vacsora    után már ne fogyasszon semmilyen ételt, és inni is csak sima vizet ihat!
A vérvétel előtt komolyabb fizikai munkát, edzést ne végezzen, és ne is dohányozzon!

A vérvétel előtt érdemes 1-2 pohár tiszta vizet inni a vénák feltöltése (és így a könnyebb mintavétel) érdekében!

Ha korábbi vérvételkor előfordult rosszullét vagy ájulás, ezt mindenképpen jelezze a személyzetnek! Ilyenkor célszerű (lehetőleg férfi) kísérővel érkezni. 

A reggel szokásos gyógyszereket (ha van ilyen) a vérvétel UTÁN vegye be!

Vizelet

Ha vizeletmintát is hozni kell, nagyon fontos betartani az alábbiakat:

1) A laborvizsgálat előtti napokban szerezze be a megfelelő mintatartó edényt / edényeket!

“Sima” vizeletvizsgálatnál ez a gyógyszertárban kapható műanyag pohár, 

“tenyésztéses” vizsgálatnál ez egy speciális, bórsavat tartalmazó edény. Az edény(ek)re filctollal írja rá a nevét és TAJ számát. 

2) A laborvizsgálat reggelén OTTHON, amikor úgy érzi hogy teljesen tele a hólyag, a szeméremtájékot és a kezeit is alaposan tisztítsa meg!


3) A bal kéz ujjaival a szeméremajkakat húzza szét úgy, hogy a vizelet csak egy vékony sugárban távozzon, a vizelet első fele mehet a WC-be


4) Majd amikor a vizeletürítés közepénél jár, a jobb kezében tartott vizeletgyűjtő edényt (vagy edényeket) helyezze a vizeletsugár útjába


5) A maradék vizelet mehet a WC-be. 

 

Ha nem ezzel a technikával gyűjti a vizeletet és a vizeletsugár nekiér a kisajkakhoz / bőrfelszínhez, akkor mindenféle váladék ill. baktérium a vizeletmintába kerülhet és az eredményt hátrányosan befolyásolhatja! Sok éves tapasztalat, hogy ha a laborban, kapkodva ad vizeletmintát, az sajnos szinte mindig értékelhetetlen és ismételni kell. 

 

Cukorterhelés

Ha az előírt vizsgálatok között cukorterhelés is szerepel, akkor


1) a vérvétel alőtti napokban szerezze be a cukorterheléshez szükséges cukrot a gyógyszertárban (ez 75 gramm glükózt jelent, vény nélkül kapható)
 

2) A vérvétel előtti este a cukrot keverje össze 3dl vízzel, úgy hogy az edény alján ne maradjon fel nem oldódott cukor. A jobb oldódás érdekében érdemes meleg (akár forró) vizet használni
 

3) Ha kihűlt, egy fél citrom levét belefacsarhatja a kellemesebb íz érdekében


4) Majd tegye az elékészült oldatot a hűtőbe


5) A vérvétel napján éhgyomorra érkezzen a laborba reggel 7 és 8 óra között

6) Az első vérvétel UTÁN kortyolgassa el az otthonról hozott cukoroldatot kb 10 perc alatt

7) Később lesz egy vérvétel 60 és 120 perccel az éhgyomri vérvétel után

8) Ez alatt a várakozási idő alatt semmilyen más ételt nem fogyaszthat, ha nagyon szükséges, sima vizet ihat. Kerülendő a fizikai aktivitás is (pl gyors séta) mert ezek is befolyásolhatják az eredményt. 

bottom of page