top of page
Keresés
  • Dr. Hazay Máté

Hogyan kerülhetem el a terhességi cukorbetegséget?



Mi az a terhességi cukorbetegség?


A terhességi cukorbetegség (gestational diabetes mellitus, rövidítve GDM) egy alattomos dolog. Teljesen egészséges kismamáknál is kialakulhat, és extrém eseteket leszámítva tünetei sincsenek, egyedül a korábban teljesen rendben lévő vércukrok “szabadulnak el”.

A terhességi cukorbetegség a baba megszületését követően általában magától elmúlik.


Ennek az az oka, hogy a terhesség alatt a baba (illetve a lepény) mindenkinél olyan hormonokat termel, ami a vércukrot (nagyon leegyszerűsítve) az anyai szervezetéből a baba felé tereli, azaz egy mesterséges inzulinrezisztens állapotot idéz elő. Normál esetben egy egészséges anyai szervezetnél ez nem okoz problémát, a vércukrok normál tartományon belül maradnak. Az arra hajlamos kismamák viszont rosszul reagálnak erre a jelenségre, és a vércukrok túl magasak lesznek. A terhességi cukorbetegséget alapesetben cukorterheléssel lehet kimutatni, ez minden kismamánál kötelező vizsgálat a 24-28. hét között.


6 jel amire figyelj:


Az egészséges babavárásra érdemes már a fogantatás előtt készülni. Különösen azok figyeljenek erre, akiknél

1) a családban van cukorbeteg, vagy 2) személyesen túlsúllyal küzdesz (BMI>30) és/vagy 3) policisztás ovárium szindrómád (PCOS) van, és/vagy 4) kimutatott inzulinrezisztenciád van 5) előző terhességednél volt terhességi cukorbetegség 6) előző gyermeked 4000g feletti súllyal született


Ha Rád igaz ezek közül bármelyik, akkor okos dolog előre gondoskodni arról hogy a cukoranyagcsere terhesség alatt is lehetőleg rendben legyen.

Mit tehetek, hogy ne legyek terhességi cukorbeteg?


1) Diéta, egészséges táplálkozás Szakember (dietetikus) segítségével nézzétek át az étkezési szokásaidat, főleg ami a szénhidrátbevitelt illeti. Ha megnézed az ételek címkéjét, meg fogsz lepődni hogy mennyi cukrot tartalmaznak. Tiltólistán például a gyorsan felszívódó fehér kenyér / zsemle / kifli / krumpli / rizs is. Általában 150-180 gramm napi szénhidrát-fogyasztás javasolható, napi 5 részre elosztva, ha szükséges a vércukrok rendszeres mérésével és naplóvezetéssel.

Ez egy külön tudomány, ne egyedül kezdj bele, kérj segítséget szakembertől!


2) Optimális testsúly, sport Az étrend átprogramozásával nemcsak a cukoranyagcseréd, hanem az állóképességed és a hangulatod is jobb lesz. A rendszeres aerob sport is segít. Fontos tudni, hogy az izmok nemcsak edzés során égetik a plusz kalóriákat, hanem két edzés közötti “pihenő időszakban” is. Ha mindent jól és főleg kitartóan csinálsz, az esetleges túlsúly is eltűnik.


3) Várandósság előtti laborvizsgálatok Kérj a nőgyógyászodtól még a babatervezés előtt részletes laborvizsgálatokat! Mindenképp jelezd azt is, ha a fenti 6 pont valamelyike miatt fokozottan lehet számítani a terhességi cukorbetegség megjelenésére!


4) Myo-inositol pótlás. Ez egy nagyon új és ígéretes stratégia a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében és a már kialakult GDM kezelésében is. A myo-inositol az élővilágban elterjedt molekula, és a sejtek normál jelátviteli rendszerében tölt be fontos szerepet. Amikor az inzulin molekula kifejti a hatását, egy dominó-szerű láncreakciót indít el a célsejteken, és az egyik ilyen dominó a myo-inositol. Sok kutatás témája, hogy a myo-inositol fogyasztás (jelenleg vény nélküli táplálékkiegészítő formában kapható a gyógyszertárban) javítja a cukoranyagcserét, csökkenti a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét, valamint terhesség alatt is biztonságosan szedhető. Egy kis angol tudomány itt


3 120 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page