top of page
Méhnyakrák - szűrés
Cervical cancer prevention

A méhnyakrákot túlnyomó többségben a magas kockázatú Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza, ami a megfertőzött hámsejtek “átprogramozásával” kezdetben csak enyhe, majd egyre súlyosabb rákmegelőző állapotot alakít ki, majd – általában hosszú évek alatt – a sejteket daganatsejtekké alakíthatja.

A méhnyakrák szűrés célja, hogy ezt a folyamatot lehetőleg még a rákmegelőző stádiumban észleljük és megtegyük a szükséges intézkedéseket.

A sikeresen kiszűrt daganatmegelőző állapotok kezelése (műtéti eltávolítása) életmentő lehet!
"Hagyományos" rákszűrés (cytológia)

A méhnyak felszínéről speciális eszközzel (cytobrush) sejteket sodrunk le, és ezeket mikroszkóp alatt vizsgáljuk, ezt hívják sejttani (cytológiai) vizsgálatnak. A módszert 80 évvel ezelőtt Papanicolaou görög orvos fejlesztette ki, és terjedt el világszerte.

A cytológiai vizsgálat hatékonysága (rákfelismerő képesség, szenzitivitás) kb. 60-70%, ami azt jelnti, hogy 100 daganatből (vagy súlyos megelőző állapotból) 60-70-et ismer fel, 30-40-et nem.

Cervical cytology smear
HPV alapú rákszűrés - igazoltan hatékonyabb!

A módszer magát a HPV vírus jelenlétét vizsgálja laboratóriumi módszerekkel (HPV DNS kimutatás). Előnye, hogy magának a problémának az okát fedezi fel, hátránya viszont, hogy önmagában a HPV jelenléte nem jelent betegséget, csak ha a sejtek átprogramozása megkezdődött, ezért pozitivitás esetén további vizsgálatok (cytológia, kolposzkópia) szükségesek.


A HPV szűrés szenzitivitása kb. 95%, azaz 100 daganatből (vagy súlyos megelőző állapotból) 95-öt felismer, 5-öt nem.

HPV virus
Videocolposcope
Kolposzkópia
Cervix punch biopsy
Méhnyak biopszia
Blood test tubes
Biomarker vizsgálat
bottom of page