top of page
Keresés
  • Dr. Hazay Máté

Terhesség & sport!


Sportolni jó, mozogni egészséges, fitten tartja a testet és a lelket!

De mi a helyzet, ha jön a baba? Mit sportolhatok? Milyen gyakran? Mit nem szabad? Ezeket vesszük végig.

(Verseny)sport a várandósság alatt.

Alapfeltétel: teljesen tökéletes szülészeti és belgyógyászati állapot. Ha korábban rendszeresen, komolyan mozogtál, akkor a várandósság kezdetén általában lehet folytatni a sportolást, természetesen csökkentett időtartamban és intenzitással. Figyelj a pulzusra (max 145), a légzésszámra és a fáradásra! Sem kifulladni, sem teljesen kimerülni nem szabad! Kerülni kell azokat a gyakorlatokat is, ahol erős hasprést alkalmazol a mozgás során. Nagyobb pocakkal az egyensúly megtartása sem mindig egyszerű, ezzel számolni kell! Ne csinálj semmi olyat, ami a has ütésével járhat. Kerülni kell a túlmelegedést is, sok folyadék fogyasztásával, a jól megválasztott edzésintenzitással, jól szellőző ruhával és nem túl meleg környezettel ez is könnyen megoldható. Legyél mindig felügyelet alatt: lásson sportorvos, legyen veled képzett edző és bólintson rá a szülészed is!

Első trimeszterben: csak minimális test-test kontakttal járó sportok engedélyezettek, lehet versenyezni is a 13. hétig. Az ugrálással, gyakori irányváltozással járó sportág határeset, csak fokozott felügyelet mellett űzhető és csak az első trimeszterben! A másodiktól már NEM! Csapatsport VÉGIG TILOS! (a durva ütközések, esések miatt pl. kézilabda, kosárlabda, rögbi stb.) Nagy erőkifejtéssel járó (súlyemelés, küzdősportok, gimnasztika) vagy veszélyes sportok (hegymászás, autóversenyzés, ejtőernyőzés, búvárkodás) VÉGIG TILOSAK!

(Első trimeszter: 0-12. hét, második trimeszter 13-24. hét, harmadik trimeszter 25-40. hét)

Sport előtt első a bemelegítés (amúgy is, de terhességben főleg!) Az izmoknak, ízületeknek, vérkeringésnek fel kell készülnie a munkára, ehhez legalább 5-10 perc bemelegítő gyakorlat szükséges. Az elbliccelt bemelegítés növeli az elesés, rándulás, sérülés veszélyét! A kismamák hajlamosak lehetnek az alacsony vérnyomás miatti szédülésre, ájulásra, megfelelő bemelegítéssel ez is elkerülhető.

A pulzusod a munkafázisban ne haladja meg a 145-öt! Ha ezt betartod, a babához biztosan elegendő vérkeringés jut, és a szervezet sem fog túlmelegedni. Ennél komolyabb hajtás, 145 feletti pulzus nem javasolt. A munkafázis alatt a terhelés lehetőleg legyen egyenletes. A sok hirtelen gyorsítás-lassítás nem jó! Optimális a napi 30 perc mozgás, hetente maximum háromszor. Két edzés között mindig legyen egy pihenőnap!

Edzés végén kötelező a levezetés, nyújtás is! Ez javítja a regenerációt, a test nyugalmi üzemmódba visszaállását.

Várandóstorna

ha nem a fenti csoportba tartozol, aki már 5 éves kora óta napi szinten űzi a kedvenc sportját, de szeretsz mozogni és a várandósság alatt is szeretnél fitt maradni, akkor az úszás, a séta, a jóga vagy a kismamatorna épp neked való. Ez nem lekicsinylés, a szakember (gyógytornász) által vezetett foglalkozásokon is jól el lehet fáradni, ráadásul olyan izomcsoportokat is megdolgoztattok, amik a szülésnél is fontosak.

Miért zseniális a kismamatorna? Mert: - a statisztikák szerint, de a személyes tapasztalataim alapján is a szülés gyorsabb, könnyedebb lesz, a szülésélmény a rendszeresen mozgó kismamáknál lényegesen pozitívabb, mint a passzívaknál! - a várandósság 9 hónapja is kevesebb kellemetlenséggel jár, kevesebb a derékfájás és sajgó visszér - növeli az önbizalmat és a mentális kitartást - jó közérzetet ad, csökkenti a szorongást és az alvásproblémákat - a torna mellett légző és relaxációs gyakorlatokat is tanítanak, ami szülés közbeni fájdalomcsillapítás mindig kéznél lévő, legegyszerűbb módszerei. A relaxáció, az izmok és az elme tudatos ellazítása nemcsak a szülés megpróbáltatásainál, hanem az élet többi területén is jól használható tudás! - a terhesség alatti derék- és hátfájás gyakran kínozza a kismamákat. Ennek oka, hogy a nagy pocak megváltoztatja a test súlypontját, és előre húzza a gerincet, megbillenti a csípőt és távolítja a lapockákat. A test helyes, fájdalommentes tartását biztosító izmokat jól megerősítve a kellemetlenségek gyógyíthatók.

- előbb utóbb a lábak vizesedése, a visszerek megjelenése, duzzanata is beköszönthet. A keringésjavító gyakorlatok az erek fittségét célozzák.

Végül néhány kedvcsináló videó:

6 422 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page