top of page
Keresés
  • Dr. Hazay Máté

Szülés epidurállal? Minden, amit tudni szeretnél...


Szinte minden kismama fejében megfordul a gondolat: kérjek-e epidurális érzéstelenítést (EDA) a szüléskor? Eléggé természetes marad-e a szülésem? Fogom-e érezni, hogy mikor kell nyomni? Nem fogok lebénulni? Az igaz, hogy a szuperanyák nem kérnek EDA-t? Sok a megválaszolatlan kérdés és még több a tévhit vagy félinformáció, ezek között segítek eligazodni.

Hogyan működik az EDA?

A módszer lényege, hogy egy vékony tűn keresztül az altatóorvos érzéstelenítő oldatot fecskendez a gerincvelő mellé (azaz sem a gerincvelő "csomagolását", sem az idegeket nem szúrja meg!), ami szépen beivódik a szomszédos idegrostokba, és így gátolja a fájdalomimpulzusok továbbítását az agy felé. Olyan, mintha valaki folyamatosan csöngetne az ajtón, de széthúzzuk a csengő vezetékét. Az események ezután ugyanúgy zajlanak tovább, csak a szobában lévők nem érzékelik többé a zajt.

A gyógyszermennyiség és dózis úgy van beállítva, hogy csak a fájdalomérzet szűnik meg köldöktől lefelé, a többi idegműködés (tapintás, mozgás) nagyjából változatlan marad. (Enyhe zsibbadás pl. előfordulhat, ez teljesen normális) A hatás körülbelül 1-1,5 órán keresztül tart, majd magától elmúlik. Egy szülés általában ennél jóval hosszabb ideig zajlik (kivéve az extrém szerencséseket :), ezért az EDA szúrásakor nemcsak az érzéstelenítő gyógyszert juttatják be, hanem egy vékony műanyag csövet (kanül) is, amin keresztül újabb és újabb adagokat lehet szúrás nélkül adni a gerinc mellé. A kismama csak a szúrás pillanatában érez kevés kellemetlenséget, maga a puha kanül már észrevétlen marad.

Sikeres szúrás után nagyjából ez látszik hátulról. A barna folt a kismama hátán a jódos fertőtlenítés, a vékony műanyag cső maga a gyógyszeradagoló kanül, ami azért csíkos, hogy lehessen tudni, hogy a vége hány cm mélyen helyezkedik el. Erre még természetesen kerül egy steril rögzítőkötés, és kész is. Maga ez EDA szúrás gyakorlott orvosi kézben és "jó gerincű" kismamánál kb. fél - 1 perc.

(A jó gerincű azt jelenti, hogy a kismama jó alkati adottságai révén könnyű megtalálni a csigolyák között azt a vékony rést, amit a tűvel megcélozva a kívánt helyre lehet a kanült juttatni. Kötött gerincű, szűk csigolyaközti résekkel rendelkező, gerincferdüléses, túlsúlyos pácienseknél elfordulhat, hogy csak többedik kísérletre sikerül az EDA, nagyon ritkán többedikre sem)

Miért jó az EDA?

A vajúdás optimális szakaszában, optimális dózissal adott epidurál érzéstelenítés azért jó, mert

1) Végre megszűnik a fájdalom!! Vagy legalábbis tolerálható szintre csökken. Egy éjszakai elfolyt magzatvíz és egész éjszakai nem-alvás, majd jó pár óra kimerítő vajúdás után ez egy igazi áldás! Sok kismama ilyenkor el is alszik a megkönnyebbülés után.

2) Gyakran a méhszáj tágulását is segíti. A vajúdással járó stressz, félelem a vegetatív idegrendszeren keresztül negatív befolyással van a méhszáj tágulására. Az epidurál ezt is kikapcsolja, és a méhszáj is ellazul, és ez nagyon jó.

3) Segít a kis súlyú babák szülésénél. A méhszájra irányuló kedvező hatások mellett az EDA hatására a medencefenék izmai is lazulnak, valamint a méh vérellátása is fokozódhat, ezért az EDA koraszülésnél is hasznos lehet!

Vannak-e hátrányai, veszélyei?

Természetesen mindennek vannak hátrányai, de ezek eltörpülnek az előnyei mellett. Azért nézzük a listát:

1) Van, hogy nem működik. Ritkán, rossz alkatú kismamánál elképzelhető, hogy az EDA nem hozza a kívánt hatást, vagy "féloldalas" lesz, azaz csak pl. a jobb oldalon múlik el a fájdalom, a balon nem. Elszánt kismamák ilyenkor vállalhatnak egy ismételt szúrást.

2) Vérnyomásesést okozhat. Ez szédüléssel, hányingerrel, a szívhangok átmeneti lassulásával járhat. (A jelenséget megelőző sóoldatos infúzióval ki lehet védeni.)

3) Ritkán előfordulhat fejfájás. Ez nagyon kellemetlen, de nem jelent komoly betegséget. Jópár napba kerülhet viszont, amíg elmúlik.

Ennél komolyabb szövődményektől nem kell tartani, előfordulásuk extrém ritka.

Alkalmas vagyok én is az EDA-ra?

A kismamák 95%-a alkalmas rá. Ritkák az objektív kizáró okok (vérhígító gyógyszerek szedése vagy szúrása, túl alacsony vérlemezkeszám, instabil keringés, fertőzött bőr a deréktájon, lidocain érzékenység). Az EDA igazi terepe a beindult, de előreláthatólag hosszadalmas, elhúzódó vajúdás. Nem megindult vajúdás esetén nem szeretünk EDA-t adni, mert tovább lassíthatja a vajúdás folyamatát. A másik véglet pedig a közelgő kitolási szak, ilyenkor is limitáltak a lehetőségek (teljes adag EDA a kitolás elhúzódását okozhatja, ami nem feltétlenül baj, csak nem ezt szeretnénk)

Egy kis összefoglaló illusztráció:

És akkor jöjjenek a tévhitek!

1) Az EDA ártalmas a babára.

Nos, nem. A gyógyszer az anya gerincében hat, a magzatba nem megy át. Nem lesz tőle aluszékonyabb sem a megszületést követően.

2) Az EDA elnyújthatja a kitolási szakot

Ez így van, de ez nem feltétlenül baj. A másik véglet, ha a korábban meglévő EDA-t leállítják a kitolás elején, ilyenkor brutális erővel zúdulnak az addig békésen pihenő kismamára a 2 perces tolófájások. Az arany középút az én gyakorlatomban a csökkentett koncentrációjú EDA, ami mellett a kismama érzi, hogy mikor kell nyomni, de az egész nem fáj annyira.

3) Az EDA beadása fájdalmas

A beavatkozás egy vékony tűvel zajlik, komoly fájdalmat ez nem okoz, főleg egy aktívan zajló vajúdáshoz képest. Tényleg.

4) Az EDA-tól lebénulhatok.

Ennek az esélye gyakorlatilag nulla.

Illetve a végére maradt a szülészeti fájdalomcsillapítás filozófiai kérdése: szükséges-e a fájdalom egy egészséges szüléshez, vagy az egész csak fölösleges györtelem?

Nos, a szülőnő egyedüli joga eldönteni, hogy kér-e epidurált vagy sem. Attól biztosan nem kell tartani, hogy "kimarad" a szülés élménye, mert azért EDÁ-s szülés esetén is rendesen kijut a kismamának a kellemetlenségekből (EDA előtti és utáni időszak), és a baba szülőcsatornán keresztüli világra hozatala továbbra is a vajúdó nő feladata lesz. Az is félreértés, hogy az anyai fájdalom készíti fel a babát a külvilági életre. A vajúdás, méhösszehúzódások ugyanúgy folytatódnak az EDA alatt is, a magzattal ugyanazok az események történnek mint EDA nélkül, tehát a jó értelemben vett magzati "stressz" ugyanúgy megvan.

Csak a kismama kimarad belőle.

39 747 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page