top of page
Keresés
  • Dr. Hazay Máté

Tévhitek a spirálokról

A "spirál" szó hallatán általában egy sor negatív gondolat jut hölgyek eszébe. Nem ritka az sem, hogy a család idősebb nőtagjai (anyuka, nagymama) lebeszélik a pácienst a spirálról, mert anno nekik is volt és nem vált be (problémákat, kellemetlenségeket okozott) és végül el kellett távolítani.


Mi az igazság, és mit tudnak a legmodernebb méhen belüli eszközök?


A méhen belüli fogamzásgátlás lényege, hogy egy speciális apró eszközt a méh belsejébe helyezünk, és ez akadályozza a teherbeesést. Az elmúlt évtizedek alatt nagyon sokfajta alakú, méretű és anyagú eszközt gyártottak már, kb ennyit:


Az idő próbáját ezek közül leginkább a "T" alakú, rézdrótot is tartalmazó ("klasszikus") spirálok állták ki. Megbízhatóak, olcsók, kevés mellékhatást okoznak. (Egy új fejlesztés a Rézgyöngy, de ez egy külön történet...) A működési elvük, hogy a rézdrótból kis mennyiségben rézionok oldódnak ki, és ezek tönkreteszik a spermiumokat, illetve az esetleg megtermékenyült petesejt beágyazódását is akadályozzák.


Így néz ki egy réz spirál:


Az első hormontartalmú spirált 1976-ban fejlesztették ki, ebbe a rézdrót helyett egy hormontartályt szereltek, ami a méh nyálkahártyára naponta kis mennyiségű progeszteron hormont bocsát ki. A működési elv kissé más: 1) a hormon miatt a spermiumok kevésbé jutnak be a méhüregbe 2) a nyálkahártya vékonyodik és emiatt a petesejt beágyazódása nehezebb. A hormonok pozitív "mellékhatása", hogy a baktériumok is kevésbé jutnak be a méhüregbe (csökken a fertőzésveszély) illetve a menstruációs vérzés is sokkal kevesebb lesz mint az eszköz nélkül, sok esetben a menstruáció átmenetileg meg is szűnik. (ez nem kóros!!) Kedvezőbb hatásai / népszerűsége miatt az eszköz ára is magasabb.


Így néz ki egy hormontartalmú eszköz:


És akkor jöjjenek a tévhitek!


1) A spirál meddőséget okoz? Nem. Minden fogamzásgátló eljárás felé fontos követelmény, hogy ha megszüntetem a használatát, akkor a fogamzóképesség probléma nélkül visszatérjen. Ezt mindegyik teljesíti is, vagyis egyik fogamzásgátló módszer sem (azaz a spirálok sem) károsítják véglegesen a fogamzóképességet (kivétel: a művi meddővé tétel)


2) A spirál kényelmetlen, fájdalmas? Nem (teljesen). Egy jól felhelyezett spirál jelenlétét sem a nő, sem a partnere nem érzi. Néha előfordulhat (főleg a klasszikus spiráloknál) hogy a menstruációs görcsölés kissé erősödik, ez kb

a nők 5%-ánál jelentkezik komolyabban. A hormonos eszközök a menstruációs görcsöket csökkenteni szokták!!


3) A spirál fertőzésekre hajlamosít?

Nem. Sőt, a hormontartalmú spirál a méhüregi és még felsőbb szintű (petevezető, petefészek) fertőzések esélyét csökkenti. Fontos tudni, hogy a spirálokat NEM a fertőzések ellen találták ki, erre az óvszer jó.


4) A spirál méhen kívüli terhességre hajlamosít?

Nem. A spirálok a spermiumokat károsítják, illetve az esetleg megtermékenyült petesejt beágyazódást nehezítik. Nem befolyásolják viszont a peteérést, illetve (szerencsétlen esetben, egy rossz petevezető következményeként) a petesejt méhen kívüli beágyazódását sem. Azaz

nincs több méhen kívüli terhesség a spirálhasználók között, csak mivel méhen belüli terhességnem lehetséges, méhen kívüli viszont ritkán igen, ezért többnek tűnhet a méhen kívüli eset.


Akik szeretik a számokat, azoknak egy kis nemzetközi statisztika (forrás: innen)


3 év spirálhasználat során a nőknél ennyi %-ban következett be:


Hormonos spirál Klasszikus réz spirál

---------------------------------------------------------------------------------------------

Terhesség: 0,4% 1,5%

Kilökődés: 5% 5%

Erős vérzés: 3 % 4 %

Fájdalom: 3% 3%



32 328 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page