top of page
Keresés
Dr. Hazay Máté

Szamárköhögés - védelem a Babának már az első pillanattól fogva....

Frissítve: jún. 29.


litthe child coughing
Pertussis

Pertussis, azaz szamárköhögés. Egy Bordetella pertussis nevű baktérium okozza, ami cseppfertőzéssel terjed. (Oltott) felnőttekben is előfordulhat, hetekig tartó, mással nem magyarázható makacs, húzó köhögési rohamokat okozva, de a még nem oltott kisgyermekeknél súlyos légzési problémákat, kiszáradást, oxigénhiányt és légzésleállást okozhat.

Ez nem egy kispályás megfázás. A fertőzés veszélyessége miatt a 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknél kötelező a kórházi felvétel és kezelés! 


Ez a videó a tipikus szamárköhögést mutatja:


Emiatt a világon mindenhol kötelező a gyerekek szamárköhögés elleni oltása, Magyarországon is a Nemzeti Immunizációs Program része. Mind az oltások, mind a valódi fertőzés átvészelése csak néhány évig tartó védettséget biztosít. A csecsemők a 2. hónapos korban kapják meg az első DPTa oltást. 


De mi a helyzet az ennél fiatalabb újszülöttekkel? 

Az ő védelmüket a várandós anya oltásával lehet biztosítani. 


Az oltások csak a kórokozók bizonyos összetevőit tartalmazzák, azaz fertőzést nem tudnak létrehozni. Az immunrendszer reagál ezekre az anyagokra, és antitesteket kezd termelni, amik védettséget biztosítanak a valódi fertőzéssel szemben. A nagy dobás az, hogy ezek az (anya által termelt) antitestek a lepényen keresztül a magzatba is átjutnak, így a magzat is védett lesz a szamárköhögés ellen. Ugyanez a hatás érvényesül szoptatás alatt is, az antitestek az anyatejben is jelen vannak, amit szintén a magzat védelmét szolgálják. (Ezt hívják passzív immunizálásnak, azaz a Baba az anyától készen kapja a védő antitesteket)



terhesség várandósság védőoltás

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának Szakmai javaslata alapján (2024.június), a Baba védelme érdekében minden várandós kismamának javasolt a terhesség 27-36. hete között a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás felvétele!

1 337 megtekintés1 hozzászólás

1 Comment


vorossbettina
Aug 05

Kedves Doktor úr!Betöltött 37.héten is még be lehet adni az oltást?

Köszönöm!

Like
bottom of page