top of page
Keresés
  • Dr. Hazay Máté

Felkészültél a szülésre? 1. A szülés megindulásának jelei.

Ahogy közeledik a szülés kiírt dátuma, biztosan egyre többet izgulsz a kis jövevény miatt. Az örömteli várakozás mellett azonban egyre több lesz a bizonytalanság is. Honnan veszem észre hogy megindul a szülés? Készen állok a kisbaba érkezésére?Ebben posztban a szülés megindulásának a 3 igazi és 3 nem igazi jelét mutatom be.


Lássuk a legfontosabbakat. Mindenképp indulni kell a Szülőszobára, ha:


1) legalább 1 órán keresztül 5 percenként katonásan ismétlődő, markáns összehúzódások, fájások vannak. Ezek a fájások álmodból is képesek felébreszteni, ezért nem lehet őket “nem észrevenni”.


2) Hasonlóan fontos jel, ha magzatvízfolyást látsz. Ezt olyan, mintha 1 pohár vizet kiöntöttek volna, a bugyi / nadrág is alaposan elázik ilyenkor. Ritka eset, ha a magzatvíz csak gyengén szivárog, ilyenkor a bugyiba tett papírtörlő segít: a sima hüvelyváladék a papíron egy helyen megmarad, a magzatvíz gyorsan szétáramlik. Ha bármiben nem vagy biztos, inkább kérj a szülészeten orvosi vizsgálatot!


3) Vérzés. Ennek is több oka lehet. Néhány csepp vérzés hüvelyi vizsgálat után normális, illetve a vajúdás során a méhszáj tágulásánál normálisan is előfordulhat. Ha ennél több vérzés van az akár komoly probléma is lehet, azonnal irány a kórház!!


És 3 ami becsapós lehet:

1) Nyákdugó távozása. A nyákdugó egy barnás/vöröses zselés anyag, ami normálisan a méhnyakban található és “leforrasztja” a bejáratot a méhüreg felé, azaz a babát védi a fertőzésektől. Ha a méhnyak kicsit kinyílik (kb. 1 cm-re), akkor a nyákdugó távozhat, de a valódi szülés időpontja akár még hetek múlva is lehet. Ha látod a nyákdugót, de semmi más tünet nincs (nincs fájás, nincs magzatvízfolyás, nincs vérzés, baba mozog rendesen) akkor nem kell csinálni semmit.


2) Jósló fájások (alias Braxton-Hicks összehúzódások). A méhed már jópár héttel a szülés igazi megindulása előtt elkezd “gyakorolni”, azaz néha hasfeszüléseket érzel. Ezek csak gyenge összehúzódások, rendszertelenek, sosem erősödnek. Néha nehéz elkülöníteni az igazi szüléstől, egy méhszájvizsgálat azonban segíthet eldönteni kérdést (jósló fájásnál sosincs tágulás, az igazi szülésnél van)


3) Hüvelyi nyomás érzés. A szülés előtt pár héttel a baba a fejét jobban beilleszti a kismedencébe, kívülről az látszik hogy a pocak “lejjebb száll”. Ez jó hír, mert így a baba kevésbé nyomja a tüdőd és jobban kapsz levegőt, viszont cserébe a hólyagot feszíti, ezért kell 2 percenként pisilni menni. A pocak “lejjebb szállása” viszont még jelenti a szülés megindulását.


35 882 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page