top of page
Keresés
  • Dr. Hazay Máté

4 tipp a HPV ellen!A méhnyakrákot az esetek nagyon nagy részében a HPV nevű vírus okozza. A vírus nemi úton terjed, a HPV-vel fertőzött partnertől lehet elkapni. A vírus a szervezetbe jutva a hámsejteket támadja meg (a nőknél leginkább a méhnyak hámsejtjeit), de fertőzött váladékok a gégerák / végbélrák kialakulását is elősegíthetik.


A HPV vírusoknak több csoportja van ezeket számokkal jelölik. (1-től kb. 100-ig)


Néhány HPV típus (6-os, 11-es) jóindulatú, de nagyon kellemetlen elváltozást, nemi szervi szemölcsöt (condyloma) okoz. Ennél sokkal alattomosabbak azok a HPV típusok (például a 16-os, 18-as), melyek semmilyen panaszt nem okoznak, de a méhnyak sejtjeit megtámadva, azokat sok éven keresztül "átprogramozva" kezdetben csak enyhe (LSIL - CIN1), majd közepes, végül súlyos (HSIL - CIN3) hámelváltozást okoznak, ezután a betegség rákká alakul. Ezeket hívjuk magas kockázatú (high risk = HR) HPV típusoknak.
Nagyon érdekes kérdés, hogy miért van az, hogy bizonyos nőknél kimutatható egy vagy több magas kockázatú HPV, de a páciens immunrendszere ezeket legyőzi és semmilyen elváltozást nem tudnak okozni, míg másik nőnél ugyanezek a HPV-k az évek alatt egyre nagyobb rombolást végeznek és végül a méhnyak sejtjeit ráksejtekké alakítják.


A válasz az, hogy attól függ, hogy a HPV milyen erős vagy éppen gyenge hámot talál a méhnyakon.


A békés, rendezett, javarészt laphámmal borított méhnyakon a HPV nem igazán tud megtelepedni. A sérült, gyulladt, állandó irritációnak kitett hám (illetve az ún, transzformációs zóna) ideális terep a HPV vírusoknak. Az élettani, erős, lactobacillusokból álló hüvelyflóra a szervezet barátja és véd a HPV ellen. Ezzel szemben az összevissza felborult hüvelyflóra kedvez a HPV-nek. Az erős immunrendszer hatékonyan semmisíti meg a vírussal átprogramozott sejteket. A dohányzás, stressz, betegségek, vitaminhiány stb. miatt legyengült immunrendszer nehezen ismeri fel azokat.


de a fő kérdés, hogy....


Hogyan tudom erősíteni a szervezetemet a HPV ellen?


  • HPV elleni oltással. A legfejlettebb oltóanyag jelenleg 9-féle HPV típus ellen ad védelmet. Az oltás a már meglévő HPV-k ellen nem jó, de megakadályozza hogy újak jöjjenek. (de ez egy külön történet)

  • Egészséges életmóddal. Dohányzás, alkohol legyen minél kevesebb. Vitamin, sport minél több.

  • Monogám párkapcsolattal / óvszer használattal. Minél kevesebb a partnerek száma, annál kisebb az esély mindenféle fertőzésre (például a HPV-re is)

  • A méhnyak hámjának gyógyításával. Újdonságként egy speciális hüvelyzselével a sérült, fertőzésre hajlamos hám regenerálódása beindítható, a baráti hüvelyflóra helyreállítható és az immunrendszer erősítésével a HPV legyőzése elősegíthető.


A szakirodalom elismerően nyilatkozik erről a készítményről, ami természetes összetevőivel a méhnyak regenerációját támogatja. A kezdeti klinikai tesztek nagyon biztató eredményeket mutatnak a hámelváltozások gyógyulásáról és a HPV fertőzés legyőzéséről.


Végre nem csak a jószerencsében kell bízni, hanem aktívan tudunk is tenni a gyógyulás érdekben!

6 712 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page